Ny merkedag: 25. mai er FNs offisielle dag for fotball

På Generalforsamling i FN den syvende mai, ble resolusjonen «The Football Day» vedtatt. Gjennom «The Football Day» anerkjenner FNs 193 medlemsland fotballens viktige rolle i arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål. Den nye merkedagen skal feires 25. mai hvert år.

Annonse:

FN-resolusjonen ønsket også velkommen den globale plattformen “Football for the Goals”. Det er et initiativ FN etablerte i 2022 i tett samarbeid med norsk fotball. «Football for the Goals» skal brukes til å gjøre bærekraftsmålene til en tydeligere del av fotballens hverdag, på alle nivåer og i alle verdens land. Norsk fotball har etablert en bærekraftsmodell hvor topp og bredde står samlet om målene, gjennom aktiv deltakelse og eierskap fra forbund, liga, klubber, spillere og media (TV2). Dette er unikt i verdenssammenheng.  FN har derfor bedt norsk fotball eksklusivt om være en pilot for FNs videre arbeid.

«Vi er stolt over at NFF, NTF og TFK har samlet seg om en felles ambisjon og én bærekraftsstrategi. At FN har valgt Norge som sin viktigste samarbeidspartner på fotball og bærekraft er en anerkjennelse av det arbeidet som norsk fotball og TV2 har lagt ned de siste årene. Sammen står vi sterkere i arbeidet med å løse fremtidens store utfordringer», sier Karl-Petter Løken, Generalsekretær i NFF.

Norge som rådgiver og inspirator

FN anerkjenner at deres fotballkunnskap er begrenset. Norsk fotball, NISO, TV2 og FN ble derfor i fjor enige om å etablere stiftelsen “Advisory Foundation in support of Football for the Goals”. Stiftelsen består av et internasjonalt styre som skal fremme forslag til FN om hvordan fotballen globalt kan inngå i arbeidet med å nå de 17 bærekraftsmålene. Stiftelsen ledes av Sven Mollekleiv og den norske piloten med Eliteserien og Toppserien i spissen, vil ha en sentral plass i det videre arbeidet. Det betyr at norsk topp- og breddefotball gjennom sitt arbeid kan påvirke internasjonal fotball i en mer bærekraftig retning.

«Klubbene i Eliteserien er veldig bevisste sin samfunnsrolle, og har kommet langt i sitt arbeid, med alt fra store solcelleanlegg på arenaene til langsiktige og solide samfunnsprosjekter som for eksempel gatelagene. Gjennom Fotball for målene blir norske klubber ledestjerner for fotballorganisasjoner over hele verden, og det er vi utrolig stolte av», Sier Jens Haugland, Administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

«Bærekraftsmål nr. 5, like muligheter, er Toppfotball Kvinners misjon, og daglig blir vi påminnet om at fotball er så mye mer enn bare spillet. Fotballen som verdensomspennende samfunnsinstitusjon har enormt stor makt, og Toppserieklubbene er stolte over å kunne bruke denne posisjonen til positiv samfunnsendring. «Fotball for målene» gir oss enda større fart og kraft til å sammen skape en mer bærekraftig fremtid for neste generasjon», sier Lene Mykjåland, medie- og kommunikasjonssjef i Toppfotball Kvinner.

 

Annonse fra Eliteserien: